The Inclusion Studio / Media  / Interview met Danny Sanders
Interview met Danny Sanders

Interview met Danny Sanders

Door: Nicole Volmer

ZWOLLE – The Inclusion Studio is opgericht door Danny Sanders en Jade Wissink. Er ontstond een gezamenlijke interesse voor het thema inclusie en diversiteit. Daarom zijn ze in 2020 de organisatie gestart met als doel andere organisaties te helpen om inclusiever te worden.

“Het kwam voort uit gezonde irritatie: we kunnen het erover hebben, maar we kunnen het ook gewoon doen”, vertelt Danny Sanders.

Vanuit The Inclusion Studio leveren ze een anti window dressing aanpak. Window dressing betreft maatregelen om iets mooier voor te stellen dan het is. Danny en Jade doen dat dus anders. “Wij willen graag de kramp uit de situatie halen. Veel mensen denken dat het een eng gesprek is en mensen vinden het vaak spannend, maar dat valt allemaal wel mee. Wij kijken met intuïtie en wetenschap.”

Danny vertelt dat ze wetenschappelijk kijken naar hoe je dit het beste kan aanpakken. Wat vertelt de wetenschap bijvoorbeeld over bedrijven die succesvol zijn wat betreft inclusie en diversiteit. “We tackelen niet de persoon, maar het systeem. Het gaat om het grotere plaatje”, voegt hij toe.

Danny vertelde ook hoe ze te werk gaan: “Je hebt eerst een diagnose nodig om uit te leggen wat er aan de hand is. Elke organisatie heeft een andere behoefte. Er is helaas geen one size fits all.

We beginnen bij een nulmeting, je moet weten waar je nu bent. Dan gaan we kijken waar het goed gaat en waar er verbetering nodig is. Sommige organisaties zijn al heel ver rondom inclusie, maar als je nog stappen moet maken is het handig om te beginnen met een internaliseringsprogramma.

Dan kijk je naar het beleid, waar zijn ongelijkheden of oneerlijkheden en waar ligt dat aan. Daar moet met expertise naar gekeken worden. Naast de scan leveren we dus ook consultancy.”

Sanders is van mening dat het anti window dressing model hun onderscheidend maakt van andere organisaties. “We kiezen wel een redelijk confronterende aanpak en andere organisaties spelen misschien wat meer op safe. Ik speel voornamelijk op waarheid. Dat is het enige waar ik naar op zoek ben, de waarheid boven tafel krijgen.”

In de toekomst hoopt Danny Sanders dat ze een Sociaal Inclusieve Raad (SIR) kunnen gaan installeren bij organisaties. Ze zijn nu al in gesprek met de Sociaal Economische Raad (SER), de Tweede Kamer en andere mensen om een nationaal Sociaal Inclusieve Raad te beginnen.

“Ik wil meer richting inclusie dan alleen diversiteit. Divers zijn we, maar inclusief moeten we worden.”

No Comments

Post a Comment